Vilka bildbehandlingsprogram gäller idag?

Idag tar vi foton som aldrig förr. Vi har alla möjligheter att dokumentera våra liv in i minsta detalj och dela med oss av det för den delen. Med smartphones, surfplattor, laptops och systemkameror i nästan varje hem kan vi både fota och redigera bilder enligt bästa förmåga. Men för att få det där lilla extra i bilderna behöver man ett bra redigeringsprogram.

I djungeln av alla bildbehandlingsprogram har man några frågor att fundera över. Vill jag ha ett gratisprogram eller är jag beredd att betala? Hur mycket vill jag isåfall lägga? Vill jag ladda ner ett program på datorn eller vill jag redigera mina bilder online? Behöver jag det bästa av det bästa eller nöjer jag mig att kunna göra grunläggande redigering. Här kommer några tips på olika varianter av bildbehandlingprogram.

 

För Mac och PC

Photoshop
Är man beredd att lägga ut en ganska rejäl slant för ett bildbehandlingsprogram är det absolut Photoshop man ska satsa på. Photoshop är programmet framför alla andra. Här kan du i princip göra vad som helst. Basic saker kan man göra ganska enkelt och det finns hur mycket information, tutorials och forum som helst att hitta på internet.

Här kan du köpa Photoshop

Lightroom
Ett billigare program som är bra på att hantera många bilder. En
databashanterare för att hålla ordning och katalogisera bilder. Passar utmärkt om man bara vill göra grundläggande redigering.

Här kan du köpa Lightroom

GIMP
Ett inte riktigt lika kraftfullt bildbehandlingsprogram som Photoshop men det duger för de flesta. Det är dessutom gratis och absolut värt en titt. Om du har använt till exempel Photoshop innan kan det här se lite annorlunda ut.

Här kan du ladda ner GIMP

Paint.net
Ett lättförståeligt bildbehandlingsprogram som passar bra för amatörfotografer. Paint.net är en vidareutveckling av Microsofts Paint. Det har tagit ett rejält kliv och hanterar bilder på ett enkelt sätt. Om du bara ska ändra storlek, rotera, dra lite i färgerna eller liknande kanske det är tillräckligt med Paint.net. Även detta är gratis. Finns endast till PC!

Här kan du ladda ner Paint.net

Picasa
Ett snabbt och smidigt program för dig som vill ha dina bilder sorterade och endast göra lättare bildkorrigeringar. Lite väl automatiserat för min smak men är användarvänligt och har bra albumfunktioner. Picasa är ett gratisprogram från Google.

Här kan du ladda ner Picasa

Onlineprogram

Cheapstamatic
Med detta program kan du göra så dina bilder ser gamla ut, det är en kul effekt när man vill hitta på något extra. Tjänsten är webbaserad och är gratis att använda.
Här kan du använda Cheapstamatic 

Pixlr
Pixlr är slående likt Photoshop fast med lite färre funktioner. Med det sagt finns ändå allting som du behöver för att redigera dina egna foton. Här behöver du inte ladda ner någon mjukvara och sparar därmed utrymme på datorn, det är dessutom gratis. Om du skapar ett användarnamn (vilket du inte måste) får du tillgång till ett eget bibliotek där du kan spara och dela dina bilder.
Här finns Pixlr


För Smartphones

Pixlr-o-matic
En app till din smartphone med lätta funktioner. Här kan du lägga på filter, effekter och ramar i bara några snabba klick. Det finns en gratisversion och en som kostar några få kronor.

Här finns Pixlr-o-matic


Här har ni en bråkdel av alla bildbehandlingsprogram som finns att välja mellan. Det är ganska enkelt att ge sina bilder ett rejält lyft med hjälp av den här typen av program. Har man lite tid och lust kan man förvandla sina bilder till riktiga mästerverk.